Punchaur

Wij kregen het verzoek tijdens ons verblijf in Nepal om een groep mensen te bezoeken in het dorp Punchaur. Een kleine groep geïnfecteerde mensen, bestaande uit vijf vrouwen, 2 mannen en vier geïnfecteerde kinderen. Een van de vrouwen verzorgt ook haar twee broers die alle twee geestelijke gehandicapt zijn. Hun levensomstandigheden waren bedroevend. De broers sliepen in een lemen hut en de rest van de gemeenschap, inclusief de kinderen, waren gedwongen onder golfplaten te slapen waar de weergoden vrij spel hebben.

Ter plekke hebben wij besloten om ze hulp te bieden, er een eenmalig klein project van te maken om ze en veilig onderkomen te bieden. Samen met Damodar, een Nepalees die samenwerkt met Martijn Schildkamp, architect uit Alphen aan de Rijn, zijn we direct begonnen met de bouw van een eenvoudig aardbeving bestendig onderkomen. De groep is verder selfsupporting, ze verbouwen hun eigen groenten, hebben wat geiten en kippen. Hun levensstandaard is heel basic, maar door het verkopen van melk en eigen verbouwde groenten kunnen ze in hun onderhoud voorzien. En dit maakt ze ook trots. Natuurlijk zijn er nog de nodige dingen die gedaan moeten worden, zoals het aanleggen van goed sanitair, maar in eerste instantie hebben wij ons toegelegd op het bouwen van een onderkomen. Volgend jaar ga ik er natuurlijk weer naar toe om te kijken of het goed gaat met deze groep.

De manager van Starchildren gaat deze groep eens per maand bezoeken om ze bij te staan met raad en om gesprekken aan te gaan met het hoofd van de school om hem ervan te overtuigen deze kinderen toe te laten en ze een kans te geven op educatie.