Over ons

startchildren over ons 1Stichting Starchildren geeft kansarme kinderen (HIV/AIDS geïnfecteerde kinderen en AIDS wezen) de geborgenheid van een thuis, toegang tot gezondheidszorg en onderwijs, een nieuwe kans in hun leven.

Kinderen, wees geworden door HIV/AIDS of zelf geïnfecteerd, worden aan hun lot overgelaten. Vaak ook nog eens gestigmatiseerd en vijandig behandeld door hun onwetende families en omgeving. Familieleden eisen de ouderlijke eigendommen op en dwingen hen tot kinderarbeid, op het land of in het huis. De meeste scholen weigeren HIV/AIDS besmette kinderen de toegang uit angst dat ze de andere kinderen besmetten.

Juist daarom zijn de Starchildren huizen zo hard nodig om deze vergeten groep een kans op een menswaardig bestaan te geven. Het Starchildren initiatief is één van de weinige hulpprojecten in Nepal met deze specifieke groep kinderen als doel.
              
starchildren over ons 2Naar aanleiding van een onderzoek is  gebleken  dat Starchildren het enige huis in Nepal is die jonge HIV/Aids kinderen opvangt, en die HIV/AIDS geïnfecteerde vrouwen  in dienst neemt.Helaas heeft Starchildren niet de capaciteit om alle aanvragen die op dit moment binnen komen te honoreren. Volgens de Nepalese regering zijn er momenteel 4.000 kinderen geïnfecteerd met HIV/Aids maar volgens onderzoek van grote organisaties ligt het aantal vele malen hoger en zijn het er meer dan 16.000.


startchildren over ons 3Het grootste obstakel is dat er geen andere organisatie is die de zorg op zich wil nemen. Om te beginnen is er de enorme angst voor HIV/Aids en de hoge kosten die de uitgebalanceerde voeding en de medische zorg met zich meebrengt. Dit is een van de meest uitgesproken reden dat HIV/Aids kinderen worden geweigerd in de normale weeshuizen. Deze groep kinderen wordt in principe doodgezwegen en het is eigenlijk onnodig te vermelden dat hun stigma enorm is.

De Huismoeders

Buiten het opvangen en een nieuwe toekomst geven aan deze kinderen zijn in ieder huis HIV/AIDS geïnfecteerde moeders werkzaam. Starchildren heeft deze moeders de kans gegeven om een nieuw leven te beginnen door ze een baan te geven in de Starchildren huizen. Zij assisteren de gezonde moeder bij de dagelijkse bezigheden en niemand die de problematiek van deze kinderen beter kent dan zij. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Bovendien geloven we dat dit model succesvol en duurzaam zal zijn in de toekomst om de HIV/Aids epidemie in Nepal te bestrijden.

 • getuigenis deeptiDeepti

  “Vanaf het eerste uur ben ik werkzaam in het Starchildrenhuis, ik heb alle kinderen zien binnenkomen en gezien hoe ze van bange onzekere kinderen in ondeugende en lieve bengels veranderden.

  Ze hebben al zoveel meegemaakt en ik ben ontroerd, iedere keer weer, als ze uiteindelijk laten zien dat ze zich hier compleet veilig voelen."
 • getuigenis hari mayaHari Maya

  "Sinds vier jaar ben ik werkzaam in het Starchildren huis en ik geniet iedere dag.
  Via Paluwa ben ik aan deze baan gekomen en ik had nooit kunnen dromen dat er voor mij en mijn twee kinderen weer een nieuwe toekomst zou aanbreken.

  We zijn hier gelukkig!"
 • getuigenis sandhyaAfscheid

  Helaas hebben wij van Sandhya het  oudste dochtertje van Hari Maya afscheid moeten nemen, september 2007 overleed zij ten gevolge van HIV/AIDS.

  Hari Maya is nu werkzaam in het tweede huis, ondanks het grote verdriet gaat het goed met haar.